פריקה מולדת של מפרקי הירכיים (CDH) לא תמיד מופיעה בסמוך ללידה אלא מעט מאוחר יותר ואם כך המצב מוגדר כ-DDH, קרי פריקה התפתחותית. שתי האפשרויות מגדירות בעצם את אותה בעיה אשר אותה חייבים לשלול
לעתים יש פריקה של פרק הירך בסמוך ללידה, כלומר פרק הירך אינו במקום , או פריקה חלקית כלומר פרק הירך גולש החוצה מהמפרק ואם לא מאתרים הבעיה בזמן, הגג של פרק הירך לא מקבל את צורתו הטבעית והמפרק לא יציב ואף נהרס. הדבר גורם חלילה לצליעה ונכות. לצערנו לא תמיד אפשר לראות בעין או בבדיקה ביד של הרופא את הבעיה. ואז חלילה שמים לב לראשונה בגיל מאוחר, כאשר הילד מתחיל ללכת ושמים לב שהוא חלילה צולע. ואז כבר מאוחר מדי.
השכיחות של הבעיה היא כ- 1:200, כלומר תינוק אחד מכל כ- 200 תינוקות יסבלו מהבעיה
הבדיקה הקלינית שבה הרופא מזיז את הירכיים פנימה והחוצה שמבצע רופא היילודים בתינוקייה היא בדיקה שהיתה רלוונטית לשנות ה-60. מאז שפרופ' גראף המציא את הבדיקה של פרקי הירכיים באולטראסאונד בשנות ה-80, הוכח מחקרית כבר לפני שנים רבות כי אין ערך לבדיקה הידנית ע"י הרופא במרבית המקרים ומומלץ לבצע בדיקת אולטראסאונד לכל התינוקות.
ישנם גורמי סיכון כמו לידת עכוז, לידת ואקום, קפלים בירך, חשד לחוסר סימטריה באורך הרגליים, גמישות יתר… אבל זה לא רלוונטי.. כי מצאו במחקרים שהאולטראסאונד הוא הבדיקה הקובעת ולכן כל תינוק אמור לעבור את הבדיקה !
הבדיקה קצרה עד מספר דקות, אך המקצועיות והניסיון בה חשובים!!
בבדיקה בודקים 2 זוויות בין גג המפרק לראש פרק הירך.
אין צורך בהכנה.
לא צריך לבדוק אם לתינוק יש פישוק רחב או גמישות יתר, אלו הרמזים שאולי חלילה יש פריקה ולכן צריך לבדוק באולטרסאונד בלבד אם יש פריקה של מפרק הירך.
זו שאלה שהרבה הורים שואלים, בעצם המנשא כאשר הרגליים בפישוק זה בעצם הטיפול למחלת CDH כך שהמנשא עוזר לבעיית פרקי היריכיים, אבל כאשר התינוק במנשא הוא בעצם יושב, ונשאלת השאלה האם עמוד השדרה מוכן לכך, לא סתם ילד מתיישב רק בגיל חצי שנה ולא קודם, לכן בעניין זה יש להתייעץ עם רופא המשפחה.
אז זהו שלא… מכיוון שמגיל 3 חודשים קשה כבר לתקן את הבעיה ע"י ריתמה מומלץ לבצע מוקדם כמה שאפשר. אפילו בגיל שבועיים. ככל שנאתר את הבעיה מוקדם יותר כך סיכויי ההצלחה לטיפול יהיו גבוהים יותר. אם הבדיקה מבוצעת מאוחר מגיל 3 חודשים וישנה בעיה של פריקה, קשה לתקן והילד עלול להישאר עם צליעה.
שאלה מצוינת, ככל שנעשה מוקדם יותר, נניח בגיל שבועיים, נקבל תשובה אצל חלק קטן מהתינוקות כאילו שיש בעיה , נקרא גם FALSE POSITIVE. הכוונה היא שאצל חלק מאוד קטן של התינוקות, בערך 1 למאה תינוקות, מתקבלת תוצאה של לכאורה פריקה, עקב חוסר יציבות הזמני של גג המפרק, בעיה אשר מסתדרת בגיל 6 שבועות. עדיף לבצע בדיקה בגיל מוקדם קרי 2-4 שבועות, ואם יש חשד לפריקה קלה יש לבצע אולטרסאונד מעקב בעוד חודש (FALSE POSITIVE בילד תקין), מאשר לפספס פריקה קשה שתתגלה בגיל 2-3 חודשים שתהיה קשה לתיקון והיה ניתן טפל בה עם אחוזי הצלחה גבוהים אם הייתה נעשית בגיל מוקדם יותר.
שאלה מצוינת, תלוי בגיל בו מוצאים את הבעיה. אם מוצאים בגיל מוקדם יחסית (עד גיל 3 חודשים) ניתן לטפל עם רצועות קיבוע אשר גורמות לכך שפרקי הירכיים יישארו במקומם ואז גורמים לגג המפרק (החלק בעצם האגן אליו מתחבר ראש הירך ) להתפתח כראוי.
אם הבדיקה לא נעשית בזמן אלא בגיל מבוגר מ-3 חודשים, קטנים הסיכויים להצלחת הטיפול עם ריתמה ויש לפנות לאורטופד ואז הטיפול עלול להיות ניתוחי.
פה נכנס לעניין מי בודק. המקצועיות והנסיון מדברים בקביעת ההחלטה אם לטפל ומתי. בין השאר מה הזווית בין ראש הירך ובין גג המפרק. כלומר, אם בגיל שבועיים נקבל תשובה שיש פריקה קשה מומלץ מאוד להתחיל הטיפול בקיבוע עם רצועות באופן מיידי, לעומת מקרה של תשובה גבולית שאז אולי יש צורך לחכות ולחזור על הבדיקה. ד"ר גלבוע יעדכן אתכם כמובן מיידית בסוף הבדיקה לגבי התוצאה והאם צריך טיפול, להבדיל מבדיקת טכנאי אשר שם צריך לחכות גם לפענוח רופא.
אין צורך לחזור על הבדיקה אם היא תקינה. לא משנה באיזה גיל נעשתה. כלומר אם למשל עשיתם בדיקה לתינוק בגיל שבועיים והבדיקה תקינה אין צורך לחזור בגיל 6 שבועות. זה לפי הכלל בבדיקת CDH באולטרסאונד – פעם תקין, תמיד תקין… בתנאי אחד כמובן – שהבדיקה נעשתה ע"י בודק מיומן
מנסיונו הרב של ד"ר גלבוע מומלץ מאוד לבדוק את התינוקות מוקדם ככל הניתן. סביב גיל 6-4 שבועות .
למשל, כאשר דר' גלבוע המליץ לא פעם על טיפול בריתמה אצל תינוק עם פריקה בגיל מאוד מוקדם כמו בן שבועיים היו הצלחות מצויינות. מאידך, כאשר מגיעים תינוקות בגיל חודשיים עם פריקה קשה הסיכויים נמוכים יותר.
מומלץ להגיע מוקדם יותר, אפילו בני שבועיים. אם יש גורמי סיכון ניתן להגיע מוקדם יותר. אם יהיה מקרה של תוצאה בעייתית מדומה בגיל שבועיים, (שמסתדרת מעצמה בגיל 6 שבועות ) אז מקסימום חוזרים על הבדיקה חודש מאוחר יותר בגיל 6 שבועות. זה מה שנקרא ללכת על הצד הבטוח.
ד"ר בעז גלבוע הינו מומחה לבדיקות פרקי ירכיים ועבר הסמכה אצל פרופ' גראף והינו מהיחידים בארץ שהוסמכו לכך. הבדיקה מבוצעת על ידי דר גלבוע בעצמו ולא על ידי טכנאי כמו במרבית המקומות.
ד"ר גלבוע בדק עשרות אלפי תינוקות ובעל נסיון ומוניטין רב בתחום
הכי חשוב זה להבין שמאוד מומלץ לבצע הבדיקה ע"י רופא שעבר ההסמכה אצל פרופ' גראף בלבד
ד"ר גלבוע מבצע גם בדיקת חוות דעת שנייה בעניין. לכן, אם נאמר לכם שיש בעיה למשל הדורשת טיפול , מומלץ להיוועץ עם מומחה בתחום. אל תתפשרו בבריאות ילדכם